2017’de başladığım illüstrasyon atölyesi düzenleme maceram İzmir, Ankara, Londra ve Üsküp’ün ardından Eylül 2020’de İllüstrasyon Kulübü adı altında devam etmeye başlamıştı.
Geçtiğimiz iki yıl, atölyeler 1’er aylık 9 programdan oluşuyordu. Bu yıl programı farklı bir bakış açısıyla güncelleyip 3 döneme böldüm. Çünkü önceki 9 programda birbirlerini besleyen bölümler de vardı ve bu bölümleri daha geniş bir program altında birlikte ele almanın daha faydalı olabileceğini fark ettim. Her dönem bu sefer 3’er ay sürecek.
Aşağıda, program ve diğer detaylarla birlikte, eski atölyelerde yaptığımız çizimleri de fikir vermesi açısından paylaşıyorum.

Detaylar
Program başlangıç ve orta seviye katılımcılar için uygundur.
Programa istediğiniz (geleneksel ya da dijital) malzemeyle katılabilirsiniz. Derslerde hem geleneksel hem dijital çizim için tavsiyeler verilecektir.
Yeni ve önceki yıllara göre geliştirilmiş bir program olduğu için eski katılımcılar da katılabilir. Hatta kendinizdeki ve bendeki değişim ve gelişimi gözlemlemek açısından ikimiz için de güzel bir fırsat olabilir :)
Dersler kaydedilir ve ilgili 3 aylık program bitiminden sonraki ayın sonuna kadar tekrar tekrar izlenebilir. Örneğin Ekim Kasım Aralık programının derslerini Ocak sonuna kadar izleyebilirsiniz.
Çizim alışkanlığınızı geliştirmenize destek olmak için her dersten sonra ödev verilir. Ödevlere tek tek geri bildirim verilir (yıllardır katılımcıların en sevdikleri kısımlardan biri).
Her dönemden önce kayıt olduğunuzda konuyla ilgili okuma, izleme, dinleme önerileri ve önceki derslerde yapılan alıştırmalardan birkaçının çalışma sayfaları gönderilecek. Böylece dersler başlayana kadar ısınma fırsatınız olacak :)
1. Dönem
Ekim, Kasım, Aralık 2022
5, 12, 19, 26 Ekim
2, 9, 16, 23, 30 Kasım
7, 14, 21 Aralık Çarşamba 20:00 - 22:00 arası Zoom üzerinden
Toplam 12 hafta
İlk dönem ana meselemiz eskiz defteri kullanma alışkanlığı geliştirmek olacak. Bunu desteklemek için aşağıdaki konuları çalışacağız.
Eskiz almak, çizim yapmak, resim yapmak, illüstrasyon çizmek arasındaki benzerlikler ve farklarla illüstrasyon tarihine genel bakış
Hızlı ve yavaş eskiz alma teknikleri ve alıştırmaları
Doku ve desen
Işık ve ton
Renk teorisi
Kendi çizim tarzımızı bulmak için izlenebilecek yöntemlerin incelenmesi
Kompozisyon oluşturmaya giriş
Alıştırma konuları: gerçekçi ve stilize edilmiş objeler, insan ve hayvan portreleri
Kontenjan doldu, ilginize teşekkürler.
2. Dönem (Eğer 1. dönem katılımcılarından kontenjan kalırsa, kayıtlar Aralık başında açılacak. Haberdar olmak için ana sayfadan e-posta bültenime abone olabilirsiniz.)
Ocak, Şubat, Mart 2023
4, 11, 18, 25 Ocak
1, 8, 15, 22 Şubat
1, 8, 15, 22 Mart Çarşamba 20:00 - 22:00 arası Zoom üzerinden
Toplam 12 hafta
Bu dönem ana meselemiz çizim yapmayı alışkanlık haline getirmek olacak. Bunu desteklemek için aşağıdaki konuları çalışacağız.
Karakter oluştururken dikkat etmemiz gerekenler ve karakter oluşturma aşamaları
Portre ve figür alıştırmaları (insan ve hayvan)
İnsan, hayvan, obje ve soyut karakterler oluşturma alıştırmaları
Dışavurumcu anatomi; hareketli, hareketsiz, farklı duygu durumlarında, farklı tepkilerde insan ve hayvan çizimi alıştırmaları
Sahne kurgulamaya giriş
3. Dönem (Kayıtlar Mart ayında açılacak.)
Nisan, Mayıs, Haziran
5, 12, 19, 26 Nisan
3, 10, 17, 24, 31 Mayıs
7, 14, 21 Haziran Çarşamba 20:00 - 22:00 arası Zoom üzerinden
Toplam 12 hafta
Bu dönem ana meselemiz, çizerek hikaye anlatıcılığımızı geliştirmek için yapabileceklerimiz olacak. Bunu desteklemek için aşağıdaki konuları çalışacağız.
Çizim kompozisyonu oluştururken izleyebileceğimiz yöntemler
Perspektif ve geniş planlı sahneler kurgulamak
Çizim yönergesi oluşturmak ve hikaye anlatmak için sahne kurgulamak
Perspektif kullanarak kent çizimi alıştırmaları
Stilize edilmiş perspektif alıştırmaları
Aynı hikaye için farklı sahne kurgulama alıştırmaları
Programlarla ilgili sorularınız ve (kayıt dönemlerinde) kayıt olmak için illustrasyonkulubu@belkisaksu.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Comments